Followers

nak kuruskan badan!!sapa nak kongsi petua dengan cek...

assalamualaikum...

apa kabaq kak cik,kak long,
abg long ngan abg ngah sekalian..
waa...pagi-pagi buta niey..tak senang duduk aku!
dengan tak boleh nak tido,
kepala dok fikir jalan macam mana nak
kuruihh dalam masa terdekat niey..
haisyyhh...macam-macam.

terlalu obsess nak kuruihh..
sampai tahap sedih teramat.
mana taknya...pi sana owang tegur..
pi sini owang tegur...
kadang-kadang rasa macam nak lari pecut seribu meter ja.
hahaha...terlalu mampu untuk itu!

actually...sebelum gi sambung study dulu..
tak la sehebat sekarang...berat badan cuma tuttt
haaa...bila dah 3 tahun study...
hasilnya tadaaa!! naik 10 kilo kowt.
cam nak pengsan bila ditolak tambah.

tak sanggop dah nak tengok jarum penimbang!
fobia tahap gelong..dekat kolej dulu,
dengar je lecture cakap kena timbang berat
aku la owang pertama yang paling tak senang duduk.
kalu boleh nak kua gi tesco or giant
nak timbang dulu sebelum timbang dekat lecture..
haha..kononnya,kalau timbang dekat lecture tu berat..
boleh la salahkan penimbang tu kan...
sebab dah ada bukti
konon tuan empunya diri niey ringan cam kapas!
ohh...really???!sangat sengal.

waaa...tak mo cita pasal zaman dulu...
nak cita pasal zaman sekarang pulak.
tuan empunya diri,dah bertekad nak kuruihh!
kenapa??dua tiga hari lepas..
berchit-chat dengan member seangkatan!
lelaki..dy cakap camniey haa....
''intan!ang nampak sihat la skang...dah gumuk dari dulu..''

weyh..sengal lol...aku pown rasa keadaan tuh!
awat bagitaw...aku dok usaha nak buat 
tak taw..hahaha..
serius...aku nak sangat kurus balik..

meyh la kongsi-kongsi rahsia dengan cek...
huhuhu..betoi-betoi nak kurus niyh.
hohoo..

miss that time..

assalamualaikum...

selamat pagi semua..
actually..lepas bangun sahur niey..
aku dah xboleh nak lelap mata balik..
so sementara nak tunggu masuk waktu subuh tu,
cehh..amek la keputusan untuk mengadap blog yang cun niey...
waa..perasan sat.

huhu..time-time macam niey..
tiba-tiba teringat kenangan bersama kawan-kawan..
ya Allah..rindunya pada insan bergelar SAHABAT niey..
seriously..kalau boleh nak tetap bersama..
tapi apakan daya...perjalanan hidup kena teruskan.
adat...bermula dengan pertemuan dan berakhir dengan perpisahan.
berpisah pada jarak..bukan pada hati kan..
bak kata orang..jauh dimata...dekat dihati.

aku ingat lagi..masa bulan puasa lepas..
kitowang sempat jugak la..berpuasa kat kolej
lebih kurang seminggu camtu la..

setiap pagi...kak mas la yang setia
mengejut adik-adik dy niey..
lepas sorang-sorang dy kejut..tahan ja dengan adik-adik
yang memang liat nak bangun pagi niey..
selagi tak bangun dy akan panggil.

wafa, nana, ifa, kak wan, kak yana, kak izza,
and the last adalah aku!
yang paling susah nak bangun diantara semua..
lalala..kesian diowang..sengal la minah sowang nie..
kan??

bila dah dekat time nak berbuka tu pulak...
masing-masing sibuk nak g bazar..
dengan baru balik kelas..tak sempat dah nak tukar baju..
waa..eksited sangat nak gi tengok juadah berbuka puasa.
time tu jangan cakap la..
boleh kata semua yang ada tu aku nak beli!
and...waktu tu la cik nana akan mulakan tugas dy..
hahaha...''intan...jangan!membazir satgi..''
dan zaaaasss..secara otomatiknya..
ok xjadi beli..

yang paling tak leh lupa...
pasal ''ROTI JOHN KAMBING''
ada ekk??memang tak leh tahan...
actually..gerai roti john dengan gerai kambing panggang tu
sebelah-sebelah..
kalau tanya diowang mesti masing-masing gelak..

hurm..bila time berbuka...akan berderet-deret
la 8 orang niey...duduk depan katil..
hehe..dan yang akan jadi team leader untuk baca doa
kompom kak wan ngn kak yana..
....
haa..time berbuka niey la...
ada scene-scene touching..
part bila tengah-tengah makan,
tup tup...dengar owang teresak-esak..
pastu...''nana rindu mak nana........''
ayat yang akan keluar dari mulut cik nana..

moment terbaik..maybe tak rasa lagi dah lepas niey..
kecuali 8 owang niey keja skali n kat tempat yang sama..
mustahil la kan..
sapa nak bagi...masing-masing kalau jumpa..
perangai dah tak semenggah..
owang pown takowt nak amek..
huhuhu

really miss that time..
zaman dulu kala...time muda remaja..huhu




perjalanan yang ohsem!



Lalala..assalamualaikum…
Hope everything ok ye dear2 suma!
Haa..
dari hari ke hari..minggu ke minggu…
Pejam celik..pejam celik..
Tup..tup…
Dah sebulan rasanya aku terperuk kat celah dapur.
Wah3..bajet chef la niey kan…
Siyes…dah lama kowt..
Kejap ja masa berlalu.

Huh..okey la camtu kan…
Sebenarnya aku obe eksited nak cita
Pasal perjalan yang terlalu ohsem
Ke nilai,19 aribln kemarin..
Hahaha..ohsem la sangat kan!

malam tu..bertolak ke nilai kol 12.45..
Bajet happy coz kononnya aku 
Akan naik bas yang sama dengan cik nana
si minah cerek..
Tapi kenyataannya tak!
Okey fine..hahaha

Lenguh tulang…seat aku betul2 dekat tayar
Memang best la kan..
Terhentak tulang pelvic niey haa.
Dalam bas tu..buat muka sekupang…
sebagai tanda aku majok..
aisehhh!!sapa peduli kan.

Siyes…perjalanan yang panjang and melenguhkan.
8 jam dalam bas..
dengan bas jalan macam siput…
sengal gila..
Tapi takpa..tu kan untuk keselamatan..
Okey! Boleh la diterima pakai..

daripada dok buat muka tak blah..
aku pown amek keputusan untuk lelapkan mata niey sat..
huhuhu..sampai tak sedar diri la time tu..
tapi yang pasti aku terjaga dari tidur yang lena
bila dengar suara nek wan membe aku
yang naik satu bas dengan cik nana..
terserlah kekalutan dy!
hahaha..macam ribut..

boleh terjaga suma penumpang bas
dengar suara dy..
kalut semacam..mana taknya!
h/p tertinggal dalam bas..
terbaik la...

sampai ja kat nilai..
berkumpul la 3 dara pinggitan niey...
rindu bebangett...huhu
dari satu topik ke satu topik...
haisyyhh..macam-macam kan..

siap suma keja2 kat sana...
sempat la gi makan-makan jap..
pastu sambung lagi perjalanan ke seremban..
naseb la ada tiket awal...
kalau tak..alamatnya bersahur atas bas la..

memang rush gila...
fisrt time dok dalam bas lama camtu...
berbelas jam kowt..
huhu..apa-apa pown..
aku berterima kasih dekat pakcik kaunter tiket..
sebab bagi tiket paling awal tu..
tuah ayam nampak dikaki kan..
tuah manusia sapa yang taw..









mimpi orang masuk meminang??

assalamualaikum...

tajuk entry aku memang agak tak bleyh blah kan??
okeyh..okeyh..okeyh!
tak kisah la bleyh blah ke tak..
tapi yang pasti ''no hurt feeling''.
wah..wah..wah...bajet gila kowt.

hah!cita pasal mimpi tu..
memang dua tiga hari niyh
rasa nak preview banyak-banyak kali
dalam pemikiran nie...
tenang..makmur...aman damai ja rasa..
haisyyhh..cukop x3
teserlah kegatalan yang ada.

huhuhu...
nak dijadikan cerita...sebenarnya,
malam sebelum exam..
aku dah mimpi..ada orang masuk meminang..
tapi buat tak peduli..
konon tak best la mimpi tu..then,
3 hari selepas amek result exam,
mimpi lagi...huhuhu...
hati berbunga-bunga...bahagianya rasa..
huhuhu..
tapi sayangnya tu cuma mimpi indah..
haisyyhh..kalau la betul kan x3

tak..tak..tak...
mimpi tu kan mainan tidur...
hahaha..bangun pagi bajet happy gila..
padahal sebelum tidur malam tu sediyh
semacam nak pengsan..
touching sorang-sorang..
serius sengal.

mula buka cita..potpetpotpet dekat mak
konon happy sebab mimpi prince pujaan
masuk meminang..
sekali sentap daa..

tiba-tiba adik aku menyampuk...
''weyh tu tandanya prince pujaan ang tu
nak minang adik bukan kak..
sebab selalunya terbalik..hahaha''
makkk aiii..terbaekk la...
hahaha..

sakan mak ngan adik
pekena aku pagi tu...nak nangis woo..
sengal gila..
2 lawan 1 tak menang kat aku la..
dok tangga terbawah kowt..
tolak guna jari pown jatuh.

huhuhu...apa-apa pown,
jodoh pertemuan ditangan ALLAH..
kita hanya merancang..tapi ALLAH yang menentukan.

(♥_♥)v










alhamdulillah...lulus exam lembaga jururawat malaysia.

assalamualaikum...

berhari-hari menanti result exam LJM
akhirnya...tak sia-sia study 3 tahun..
bersyukur sangat-sangat..
alhamdulillah...ALLAH bagi kesempatan
untuk bagi kebahagian kat mak dan abah..
tak mungkin aku sanggup nak kecewakan diowang
yang bersusah payah nak bagi segala
keperluan masa aku study.

malam nak bertolak tu..siyes...
berdebar-debar rasa hati niey.
hehehe..sakit urat suma ada taw...
semalaman dalam bas kan..
sampai ja kat kolej pagi sok tu..
terus bersiap apa yang patut
pakai wangi-wangi segala bagai...
hahaha..walaupun hati tu tengah tak berapa tenteram.

tak lalu nak makan...time tu cuma fikir
kemungkinan yang tak pasti pasal result
yang bakal aku amek..hoho
sengal gilo..dupdapdupdap jantung
niey dok berdetak..

lebih kurang dalam kol 9 pagi camtu..
aku ngn membe-membe gerak la ke opis.
bukak ja pintu opis tu..tetiba rasa takut menjengah kat ati niey..
weyh...takut tahap mereng kowt..
duduk kat kerusi pown rasa cam duduk
kat ice..haha..sejuk..sejuk..
kaki tangan sejuk..macam owng yang buat salah berat
nak kena hukuman..

dari mula masuk opis...sampai turn aku
untuk amek result...aku cuma mampu tawakal ja..
fikiran melayang-layang woo
tetiba masa tengah mengelamun tuh!
sentap bunyi henset..
hencik bf call tanya pasal result..
alahai..lagi takowt aku nak masuk amek..
tapi takpa..aku cuba untuk positif..
sebab benda dah pun jadi..
exam tu..aku yang jawab kan..so,
sendiri fikir la kan..

haisyy...masuk bilik puan dengan muka tak guna se sen..
hahaha...cuak gila..bagitau no matrik..
then duduk dengan sopan santun dengan harapan
nak dengar berita gembira..
lepas puan cari slip exam aku tuh,
dengan muka seriusnya dy cakap cmniey haa..

haa!kamu intan izzaty?!

makk aii..sentap..awat plak dah niey..
jangan kata aku.....
waa...takut..

ya..sa..ya puan...
gagap tu tak yah cakap la..


haa..tahniah...awak lulus..
lepas niey apply la keja banyak-banyak eh..
haa..nak kawin jangan lupa jemput...

ya Allah...macam nak menangis ja kat situ..
hahaha..terbaekk la..puan buat suspen kowt..
dengar ja lulus tu..otomatik kuakan henset
call mak dengan abah..

berbaloi study sampai pagi..