Followers

MENGIMBAS DETIK PERKENALAN ANTARA K.A.M.I

assalamualaikum...

tetiba feeling touching-touching....
teringat permulaan jalinan PERSAHABATAN antara K.A.M.I

teringat betapa bongoknya aku masa tu..
huhu..sem 1...TERSALAH pilih kawan.
habis cerita kena bebel dengan mak aku,
sebab hari-hari mengadu..nangis-nangis..
kononnya dowang tak mo kawan..coz,
marah aku xmo join dowang kua lepak-lepak.

mak cakap jangan nangis!
dah duduk jauh dari mak,
kena pandai fikir mana baik & buruk..
kena pandai pilih kawan..

1 sem bertahan dengan situasi camtu..
bila tak ikut...marah..tak mo cakap..
tak mo kawan..then kutuk aku belakang-belakang..
huhu..hari-hari menagis sowang-sowang..
tak ngadu kat mak...sebab xmo dy susah hati.

kira habis lama la aku bertahan tu kan..
huhu..sampi tahap aku dah stress dengan situasi tu,
suma yang terpendam selama 1 sem tu diluah pada
-wafa -
pendengar yang setia..
dy penasihat terbaik di abad tu...
huhu..dy orang pertama yang sudi dengar luahan aku
taw masa tu...kiranya dy nie sowang yang prihatin la..
pujuk & nasihat aku masa berlaku krisis antara
aku & geng ''tut''..


sejak tu,aku mula kenal kak mas & kak yana..
ahli group wafa niey haa..
-kak mas-

kakak yang paling kakak antara wafa & kak yana..
huhu...mek qlate..baik hati n slalu bagi nasihat
berbunga dekat adik-adik dy niey..

-kak yana-

 kak yana pulak,mula-mula tu..pandangan aku..
dy nie sorang yang sombong kowt..
first time jumpa hati aku berkata-kata..
‘’ishh..sombongnya kakak niey..takowt la nak tegur…’’
Time tu just berani tengok ja apa yang dy buat..
Dah macam secret admire dy ja kan?
Hehe..tapi yang pasti..aku pown tak taw
macam mana aku dgn dy boleh rapat..
kak yana nie..memang jiwang karat..
kalau bab video cinta..
bagi kat dy..feel tu penting kan.

bersambung...





unit psikiatrik (psy)

hai semua..how are you today??
hehe...speaking plak aku niey..
sebenarnya ada cerita yang nak aku kongsi
dengan korang..

al-kisah sepanjang keberadaan aku di unit psy aritu...
bukan sebab aku tak sihat dari segi mental or fizikal,
but untuk tengok
camna sebenarnya keadaan patient kat dalam tu.

sebenarnya kebanyakan dorang niey dalam
kategori masih muda..
lingkungan 40-an camtu la..

hari first aku kat ward tu...
timbul perasaan takut kalau-kalau
patient buat sesuatu yang tak dijangka..
mana taknya...otak ligat membayangkan apa yang kitowang belajar...
kadang-kadang patient akan bertindak di luar kawalan..
confirm la takut kan..

pagi tu kitorang masuk klinik...
assist doktor masa patient gi untuk follow up..
macam-macam ragam yang aku jumpa..
ada yang bercakap tanpa henti..sebab terlalu banyak idea
halusinasi..paranoid...ada yang sedih..pastu happy..
yang ketuk meja doktor sebab tak layan dia pown ada.
haaa..memang macam-macam la..

berbeza dengan situasi membe aku...
time dekat occupational therapy..
ada patient yang baru balik dari bercuti..
mengganas...ditendang-tendangnya patient sowang niyh..
patient tu langsung tak melawan..stupor..

hari kedua tu..kitowang just stay kat ward..
sebab tak da sesi klinik..
so,masing-masing duduk dalam tu..
tak da kerja..
patient masa tu cuma ada 3 orang..
suma tido..lepas mengamuk..
putus asa sebab doktor tak bagi balik..
huhu...sampai petang kowt..

bila dah masing-masing letih tido..
diorang bangun mandi..hehe..
time tu da sowang makcik niey baru sudah mandi.
staff nurse pown suruh la aku tanya makcik tu..
kenapa tak pakai baju..

cewah..aku yang konon-konon berani niey..
tanya dia camniy..
''makcik..kenapa tak pakai baju niey...''
3 kali aku tnya soklan yang sama..
tak berjawab...masuk kali ke-4..
terkejut beruk aku...kena jerkah dengan dy..
'' ishhh!!! satgi aku pakai la!!''
mak aiii grang betul..
haha..amek kau...tu la..lain kali
jangan tanya banyak-banyak kali...
kan dah kena fire!

haa...nak dijadikan cerita...
lagi beberapa minit kitowang nak habis shift,
tiba-tiba sowang makcik niey kua dari bilik dy..
makcik tu cakap camnie..kat aku..
''oii..aku nak balik oiii!''
pastu dy terus gi kat pintu gate depan...
goyang-goyang grill..

lama dy wat camtu...agaknya dah tak tahan...
terus dy mengamuk...nyaris membe aku kena
pukul dengan makcik tu..huhu..
tragis kowt...membe aku tu dah pucat gila..
punya la terkejut dengan tindakan mengejut makcik tu..
waktu tu memang staff nurse terpaksa restrain dy..
then bawak dy masuk bilik..

bila kitowang masuk ward tu keesokkan hari tu,
makcik yang agresif tu diam ja..
dua patient lagi tu masing-masing dah nmpak perubahan..
dah boleh duduk sekali ngan kitowang..
nak bercakap..sediyh pulak tengok..

tak da pown orang gi tengok makcik makcik tu..
hurm..
apa-apa pown tu suma pengalaman kan..





nurses day..♥♥


assalamualaikum...

12 mei 2012..
best yang tak terkira..coz dapat merasa
sambut nurses day kali yang ke-3
sepanjang jadi seorang student nurse niey kan..

gotong royong siapkan apa yang patut..
masing-masing dapat tugasan.
ada yang kena potong sayur...bakar ayam...
masak-masak..macam-macam ada..

majlis nurses day tu kitowang sambut kat
umah puan clinical instructor tersayang..
majlis terakhir kat tempat praktikal..
untuk tahun niey..ALOR SETAR..

''HAPPY NURSES DAY..''


tema nurses day untuk kali niey..
'' closing the gap from evidence to action ''


niey kek buatan membe aku iefa..terbaik la..
memang mavless..


suka sangat-sangat..
huhu..malas nak cerita panjang-panjang..
just nak share pic me and my friend
bila dah masing-masing jumpa kamera.
niey haa...




disebabkan terlalu ramai...kitowang lepak kat
tikar...baru ala-ala picnic kan...


wif puan CI sungai petani yang turut memeriahkan suasana..


pic xsempat nak take action..
ala-ala action kamen tuh..huhu


wif puan CI alor setar..


suma gila kamera...susah-susah..
dengan pokok pown jadi la...




wif puan CI tersayang..



wif lecture mental health kitowang..



sempat lagi berposing walopown nak makan.




play game : pecahkan belon..


also..


musical chair...


rasa terhibur sangat-sangat...
huhu...tamat ja majlis tu..kitowang bersihkan
kawasan..then balik umah dengan
kekenyangan& happy tak terkata.



berpraktikal di CCU for 3 day.. ♥♥

assalamualaikum..

dah lama rasanya x menghupdate blog niyh..
kononnya busy berpraktikal la..
sampai tak da masa nak menaip kan!
kenyataannya..
ohh..tidak...just mengikut perasaan
''rajin'' yang keterlaluan...

sebenarnya aku just nak cerita betapa
sukanya hati niey dapat masuk unit CCU ari tu..
nak dibandingkan dengan bilik OT,
jauh bebeno bezanya..
tak da feel...

dekat CCU banyak benda-benda baru
yang staff nurse ajar...
yang penting aku suka...sebab staff kat situ
baik-baik belaka..huhu

first time kat situ..
staff nurse bagi kepercayaan kat aku
ntok jaga 2 patient..
kecut perut kowt... sorang patient yang biasa-biasa
then sorang lagi dalam keadaan koma..

first time buat suction kat patient
yang pakai ETT (endotracheal tube)
alat bantuan pernafasan tuh..
bagi feeding..injection...macam-macam la..
haha..lemah semangat sangat..
takot ja memanjang kan?
tapi sebenarnya ok ja..

lepas abis suma kerja tu..
staff nurse suruh present case...
''miocardial infarction''
memang the best la kan..
uji minda..

hari kedua and ketiga...
rutin berjalan macam biasa..
melalui hari-hari dengan gembiranya.

thanks a lot..